Btn mobile menu gray

kleur elektriciteitsdraden

witse stelde deze vraag op 04 september 2019 om 15:36.

Quote

 beste

als wij bv een electrische lamp maken grebruiken wij 2 kleuren draatjes rood en zwart wat is het verschil tussen die 2 eigenlijk.

mvg
witse

Reacties:

Jan
05 september 2019 om 09:06
Quote
dag Witse,

je bedoelt denk ik dat je die twee kleuren gebruikt tijdens een practicum op school. 

Het enige verschil tussen beide draden is de kleur van de isolatie rond de draden. Als jij een hele schakeling zou willen bouwen met één kleur zal die net zo goed werken.

Als je een ingewikkeldere parallelschakeling wil bouwen met veel meer dan een paar onderdelen kan een handig gebruik van kleuren er wel voor zorgen dat je makkelijk overzicht houdt over hoe je schakeling werkt. Je zou dan bijvoorbeeld steeds rood kunnen gebruiken voor de draden die van de plus van je voeding naar elke verbruiker (lamp, motortje) lopen, en zwart voor alle draden die van je verbruikers terug naar de voeding gaan. 

In echte schakelingen zijn daar strenge regels voor: bijvoorbeeld in een huisinstallatie gaan we met een bruine draad (de zg "fase") van de meterkast naar de schakelaars en stopcontacten, en met een blauwe draad (de zg "nul") weer van de stopcontacten of lampen terug. Tussen de schakelaar en een lamp gebruiken we dan een zwarte draad (de zg "schakeldraad"). Er is verder nog een vierde kleur, de geelgroene draden, en dat is dan een draad die rechtstreeks met de aarde is verbonden. Die vind je dan achter alle stopcontacten in gevaarlijkere ruimtes als de keuken bijvoorbeeld. 

Moet jij dus een plafondlamp vervangen dan zie je een blauwe draad en een zwarte draad uit het plafond hangen. Je weet dan dat die zwarte draad van een of andere schakelaar vandaan komt, en de blauwe draad terug naar de meterkast loopt. Die kleuren zijn dus om overal in huis te kunnen herkennen wat de functie is van elke draad, want al die draden zitten in muren en plafonds verstopt, dus om die even terug te volgen naar waar ze vandaan komen of heen gaan is heel lastig.  Niet mee gaan beunen, dat kan heel gevaarlijke situaties opleveren. 

Duidelijk zo?

Groet, Jan
witse
08 september 2019 om 15:39
Quote
danku jan dit is inderdaad wat ik wou weten

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: