Btn mobile menu gray

wat is klimaatverandering?

maimana stelde deze vraag op 15 oktober 2019 om 21:09.

Quote

 hi! ik heb een vraagje, wat is klimaatverandering precies?

Reacties:

Jan
17 oktober 2019 om 22:36
Quote
dag Maimana,

Ik weet niet waar jij woont, maar laten we zeggen Nederland. Een gematigd klimaat, niet te warme zomers, niet te koude winters, regelmatig regen. Het ene jaar verloopt al eens wat anders dan het andere, maar een gemiddelde over een jaar of dertig verandert (of beter: veranderde) niet veel.

Daar zijn we aan gewend, en de natuur om ons heen ook. Onze huizen zijn er op gebouwd, onze dijken hoog genoeg om droog te blijven, enzovoort. 

Een klimaatverandering bedreigt zo'n evenwichtige situatie. En wanneer zoiets gebeurt dan zal de natuur zich vanzelf aanpassen. Wordt het kouder, dan verdwijnen hier de loofbomen en komen er meer naaldbomen. Populaties wilde dieren schuiven op naar het zuiden, of sterven uit. Wordt het warmer dan gaan die natuurlijke verschuivingen andersom natuurlijk.

Voor mensen is dat bedreigender. De afgelopen honderdduizend jaar is Noord-Europa een aantal keren door ijstijden totaal onbewoonbaar geweest. Mensenstammen bewogen mee, of stierven. Maar met een paar miljoen mensen op de hele aarde was er nog wel ruimte om te "verhuizen", al zijn er wel takken mensachtigen, zoals Neanderthalers en Denisovanen, die waarschijnlijk mede door dat soort veranderingen uiteindelijk uitgestorven zijn.

Voor de moderne mens, met een verwacht aantal van ruim tien miljard over een jaar of dertig, kunnen klimaatveranderingen ernstiger uitpakken. We hebben ons tot dit soort aantallen kunnen ontwikkelen mede door een behoorlijk stabiel klimaat de afgelopen tienduizend jaar. Maar zou nu door opwarming en afsmelten van het Zuidpoolijs het zeewater met 60 meter stijgen, dan gaan vele miljarden mensen een veilig heenkomen moeten zoeken. Want heel veel van ons wonen in relatief laaggelegen kustgebieden. Tja, waarheen verhuizen? Het hogere deel van de wereld zit ook al behoorlijk vol. 

Dat soort dingen zijn de reden dat klimaatverandering nog veel vaker besproken zou moeten worden dan nu al het geval is. Want àls het de verkeerde kant op gaat hebben we héél grote problemen om op te lossen. Betere airconditioners zal onderaan dat lijstje staan, het gaat dan om basisbehoeften als voedsel, water en ruimte.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: