Btn mobile menu gray

pH-waarde

Eva stelde deze vraag op 12 juni 2020 om 09:51.

Quote

 Ik kan nergens op internet vinden wat de pH-waarde is van Bakpoeder/ bakingsoda/ Soda. Ik weet dat het erg basisch is maar de pH-waarde weet ik niet, weten jullie dit misschien?

Vriendelijke groet,

Eva

Reacties:

Jan van de Velde
12 juni 2020 om 22:53
Quote
dag Eva,

Dat kun je niet vinden omdat zoiets er niet is. Stoffen hebben geen pH, alleen water met zo'n stof daarin opgelost heeft een pH. En hoe hoog die pH dan is hangt af van de stof, en vooral van de concentratie van die stof. 

Om te zeggen dat bakpoeder "erg basisch" is, is overigens een vergissing. Een belangrijk ingrediënt van bakpoeder, natriumbicarbonaat, is wel een stof die redelijk basisch reageert. Maar in "bakpoeder" zit behalve ca 30% van die natriumbicarbonaat ook nog ongeveer evenveel zwak zuur reagerende stoffen, zodat bakpoeder van de kruidenier als geheel redelijk neutraal zou moeten zijn. Ten eerste ontstaat met zo'n mengsel 2 x zoveel CO2 in je cake, ten tweede verdwijnt zo een bitter bijsmaakje van die bicarbonaat. 

Het moet allemaal preciezer na te rekenen zijn, maar PubChem zegt over natriumbicarbonaat:

                   ..//..  pH (of saturated solution): 8-9 ..//..

Die geven dus wel een pH, maar vertellen er dan wel noodzakelijk bij bij welke concentratie, zie je? Dus met dat "erg basisch" valt het ook wel mee, pH 8-9 voor een verzadigde oplossing. (en verder richting 7 naarmate de oplossing minder geconcentreerd is) 

Ten slotte, je schreef Ph: doe dat andersom, kleine p grote H  . Die H staat voor het element waterstof (Hydrogen) of eigenlijk beter, de concentratie van het ion daarvan, de p is een wiskundige afko voor "-log". Ik heb dat in je bericht al aangepast.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: