Btn mobile menu gray

zwaartekracht

sarah stelde deze vraag op 23 maart 2021 om 10:58.

Quote

 hallo! mijn vraag aan u is: waarom hebben we zwaartekracht, en wat is zwaartekracht? 

Reacties:

anon
23 maart 2021 om 21:24
Quote
zwaartekracht, zoals je dit in de naam hoort is een kracht.
alle objecten hebben deze kracht, omdat deze rechtreeks verbonden is aan de massa van een object. Zwaartekracht is dus de kracht waarmee 2 objecten elkaar aantrekken. De grootte van deze kracht kan je bepalen met deze formule, F(kracht) = G(gravitatieconstante)*m1(de massa van het eerste object)*m2(massa van het 2de object)/r²(de afstand tussen de 2 objecten).
Jan van de Velde
24 maart 2021 om 19:57
Quote
dag Sara,

sarah plaatste:

wat is zwaartekracht? 


Het eigenlijke antwoord is: we weten het niet. 

de korte versie is wat anon al zei:

anon plaatste:

Zwaartekracht is dus de kracht waarmee 2 objecten elkaar aantrekken. 

Dat nemen we waar, inderdaad. Het is eigenlijk een heel zwakke kracht, die je altijd gaat vinden als voorwerpen met massa bij elklaar in de buurt zijn. Sta jij op een meter afstand van iemand anders dan is er tussen jullie beiden ook een zwaartekracht die jullie naar elkaar toe probeert te trekken, maar omdat de massa's zo klein zijn is die zwaartekracht zo klein dat je daar niks van merkt. 

Tussen jou en de aarde is die zwaartekracht veel groter; dat komt omdat die aarde zo zwaar is, ergens in de buurt van de 6 000 000 000 000 000 000 000 000 kg. 

Er is ook een zwaartekracht tussen jou en de maan: die is veel minder groot dat tussen jou en de aarde. Omdat die maan veel lichter is dan de aarde, maar vooral omdat de maan zo ver weg is, dan wordt die kracht ook al veel zwakker. 

sarah plaatste:

waarom hebben we zwaartekracht

en dat is dan helaas zo'n vraag waar we nooit een antwoord op zullen hebben denk ik. Dan kun je zeggen, ja, omdat we massa's hebben, mar ja, dan is de vraag weer waarom we massa hebben. En dan kunnen we beginnen over Higgs-bosonen, mar ja, waarom zijn die er dan weer? En zo komt met elk antwoord de volgende vraag gelijk weer boven drijven, daar komt vermoedelijk  nooit een eind aan. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vraag of zwaartekracht eigenlijk wel een kracht is, of alleen maar een effect van vervormingen in de ruimtetijd.

Duizelt het je al? Gauw vergeten dan...
Als je natuurkunde gaat studeren mag je later meehelpen een stukje van die puzzel op te lossen.

En tot die tijd: zwaartekracht is een aantrekkende kracht tussen voorwerpen met massa.

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: