Btn mobile menu gray

Waarom raakt een atoom geladen?

stef stelde deze vraag op 27 september 2022 om 05:43.

Quote

Een atoom kan veranderen van een neutraal atoom naar een geladen atoom (ion).
Waarom is dat? Onder welke omstandigheden?

Reacties:

Jan van de Velde
05 oktober 2022 om 18:03
Quote
Dag Stef, 

Elk atoom streeft naar een zg edelgasconfiguratie, dwz een precies volle buitenste schil. 

Bijveoorbeeld, een neutraal natriumatoom heeft een buitenste schil waar maar één elektron in zit. Als hij die kan kwijtspelen ( Na+) is de volle schil daaronder de buitenste, en vol is energetisch gunstig. Zijn lading wordt daardoor echter wel positief, dat is weer minder gunstig. Maar vakbij een negatief geladen atoom lost zich dat weer op, de combinatie is dan neutraal,

Metallisch natrium moet je dus heel goed gescheiden bewaren van stoffen die makkelijk een elektron opnemen. Dat kan bijvoorbeeld in olie. Maar gooi metallisch natrium in water, en je kijgt een heftige reactie. Voor natrium is die ion-toestand, mits vlakbij tegengesteld geladen ionen, dus het mooiste van al. 

De van nature volle buitenste schil van de edelgas-atomen is de reden dat edelgassen nergens mee reageren. 

Verder kunnen atomen blootstaan aan ioniserende straling, dwz straling die genoeg energie bevat om elektronen van een atoom af te slaan, bijvoorbeeld röntgen of gammastraling. Dat werkt in het algemeen heel verstorend op die atomen of verbindingen, waardoor straling in levende weefsels veel schade kan doen aan de biochemie in de cel, en dus ongezond is. 

Groet, Jan 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: