Btn mobile menu gray

Reactiesnelheid magnesium met zoutzuur

Erika stelde deze vraag op 01 februari 2023 om 18:36.

Quote
Hoi, 
Ik moet een praktische opdracht maken, maar ik snap maar niet hoe ik de reactiesnelheid van de reactie tussen magnesium en zoutzuur moet meten. Hebben jullie tips?

citaat van de opdracht:
"In deze praktische opdracht ga je bepalen hoe snel de reactie van magnesium met zoutzuur gaat. Daarnaast bepaal je de invloed van de pH op de snelheid van deze reactie. Is dit een lineair of een kwadratisch verband of…..

De reactie die plaatsvindt, is een redoxreactie.

[H+] is wel te bepalen, maar niet geschikt omdat het alleen bij het magnesium verdwijnt. De molariteit neemt dus niet in de hele oplossing even snel af. Hetzelfde geldt voor het stijgen van [Mg2+], die overigens ook niet goed
meetbaar is. M.b.v. [H+] en [Mg2+] is de reactiesnelheid niet te bepalen. Hiervoor zal iets anders bedacht moeten worden."

Alvast bedankt! 
Erika

Reacties:

Jan van de Velde
02 februari 2023 om 08:12
Quote
Dag Erika,

dit is geen onderbouw-science vraagje. Betere reacties krijg je wellicht hier:
https://exactwatjezoekt.nl/vraagbaak-scheikunde/
of hier:
https://www.wetenschapsforum.nl/viewforum.php?f=13

het enige dat ik zo gauw kan bedenken is steeds even grote stukjes magnesiumlint laten wegreageren in verschillende concentraties zoutzuur (maar wel steeds ruime overmaat) , onder goed roeren, en steeds meten hoe lang dat duurt. Zet dan tijd uit tegen de pH zoqals gevraagd en trek je conclusies omtrent "Is dit een lineair of een kwadratisch verband of….."

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: