Btn mobile menu gray

wrijving

jochem stelde deze vraag op 10 juni 2015 om 07:38.

Quote

 hallo
ik vroeg me af als je in je handen wrijft worden ze warm maar hoe komt het nou dat als je voorwerpen tegen elkaar wrijft er tijdelijk warmte ontstaat

Reacties:

Jan van de Velde
10 juni 2015 om 17:19
Quote
dag Jochem,

Beginnen we bij een molecuul dat hélemaal stilstaat. Niet alleen dat het niet door de ruimte beweegt zoals een gasmolecuul door de kamer, maar ook dat het inwendig niet beweegt/trilt.

Die inwendige bewegings"vrijheidsgraden" in een molecuul kun je je voorstellen zoals in onderstaande afbeeldingen:

Dat "stilzetten" kunnen we voor elkaar krijgen door meer en meer energie aan dat molecuul te onttrekken (bijvoorbeeld door de stof af te koelen) en bij het absolute nulpunt (0 kelvin) staat alles dan ook werkelijk stil. 

Als je energie toevoert aan een molecuul gaat dat molecuul sneller bewegen. Je merkt dat aan de temperatuur: die loopt op. Eigenlijk is een thermometer weinig anders dan een molecuulbewegingsenergiemeter. 

Als jij in je handen wrijft dan wrijf je de moleculen aan de oppervlakte van je huid heen en weer; die blijven eigenlijk een beetje achter elkaar haken maar jij wrijft door en dus schieten ze weer los en veren nog een tijdje na, darmee de moelcuelen dieper in je huid duwtjes gevend. Alle moleculen in je huid gaan door dat wrijven dus sneller bewegen. De temperatuur in je handen loopt op: je hebt bewegingenergie toegevoerd aan de moleculen in je huid.

Beetje helder zo? 

Groet, Jan
jochem
10 juni 2015 om 17:46
Quote
Ja bedankt dus als ik het goed begrijp is temperatuur (warm/koud)gewoon de beweging van moleculen hoe warmer hoe meer sneller het molecuul inwendig beweegt en het tegengestelde bij koud tot een max bij 0 graden kelvin maar is er dan bij warmte ook een max?
Jan van de Velde
10 juni 2015 om 18:41
Quote
Zeg niet een maximum aan de "warmte". De term "warmte" gebruiken we voor energie die van het ene voorwerp naar het andere stroomt. We hebben het over temperatuur, dus eigenlijk de maat voor de bewegingsenergie van alle moleculen in één voorwerp (en dat kan ook een hoeveelheid gas zijn). 

Theoretisch zit daar een maximum aan, dat noemen we de plancktemperatuur

Temperatuur in de kern van de zon is naar schatting "maar" 15 000 000 kelvin. Nou vinden we het op aarde al moeilijk om de omstandigheden in de zon na te bootsen voor kernfusiereactoren.

De plancktemperatuur is ongeveer 140 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 K !!! Nog eens 25 nulletjes erbij....

En dus gaan we er zo eenvoudig niet achterkomen of die theorie klopt.
jochem
11 juni 2015 om 17:57
Quote
Oke heel erg bedankt

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: