ik zou graag willen weten, waarom stromend water niet bevriest met dit koude weer
alle slootjes in de buurt zijn allemaal bevroren en de stromende beek niet
wou graag weten hoe dat kan?
groeten sabrina
Dag Sabrina,
Water is een heel bijzonder goedje. Vrijwel alle stoffen die we kennen krimpen als de temperatuur daalt. Water doet dat ook, maar slechts tot 4°C. Van 4°C tot 0°C zet water weer uit.
Dat betekent dat water van 4°C een grotere dichtheid heeft dan water van 0°C, zodat in stilstaand water het hele koude water bovenop komt drijven. Daar staat het dan nog meer warmte af aan de buitenlucht (en door uitstraling) , en zo komt er een ijslaag op de sloot. Enkele tientallen centimeters diep kan het water makkelijk nog een paar graden boven nul zijn.
In stromend water van bijvoorbeeld een beek wordt dat natuurlijk steeds gemengd, en komt koud water ook steeds weer in contact met de warmere bodem. Nu moeten dus héél de beek én de bodem afkoelen tot 0°C voorat er ijs kan gaan ontstaan. Dus ja, dan het duurt logischerwijs langer voordat zo'n stromende waterloop bevriest.
Duidelijk zo?
Groet, Jan
bedankt jan
ik ben nu weer wat wijzerder geworden en de uitleg was makkelijkt te begrijpen
groeten sabrina
Dag Sabrina,
Graag gedaan. Er is zoveel water rondom ons dat we nauwelijks beseffen dat het eigenlijk een van de gekste stoffen in het heelal is.
Groet, Jan
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.