Elke winter zie je het weer. Als het glad is komen de strooiwagens weer tevoorschijn en door het strooien van zout wordt de weg minder glad.
- Hoe komt het nou dat door het strooien van zout de weg minder glad wordt?
- Waarom gebruikt men zout?
- Waarom geen peper?
De strooiwagen in actie.
De theorie hierachter is dat door het oplossen van zout in water het vriespunt van deze oplossing verlaagd wordt. Dus water zal bevriezen bij ongeveer nul graden en een oplossing van water en zout pas bij bijvoorbeeld -10 graden.
Pekel
Dit mengsel van water en zout wordt ook wel pekel genoemd.Aangezien er ijs op het wegdek ligt en geen water, moeten het ijs en zout nog wel goed gemengd worden. Dit kan op twee manieren gebeuren:
Ten eerste door het verkeer dat over de weg rijdt. Hierdoor wordt het zout tussen het ijs gedrukt. Bij het vormen van de eerste waterdruppel die vervolgens met zout gaat mengen, begint de ontdooiing.
De tweede mogelijkheid is door het van tevoren mengen van water en zout. Dit gebeurt dan al in de strooiwagen. De strooiwagen strooit of sproeit dan al pekel.
Waarom geen peper?
Zout lost op in water en deze oplossing heeft een lager vriespunt dan water alleen. Peper lost niet op in water. De korrels blijven aanwezig. Een combinatie van water en peper zal dus ook niet zorgen voor een verlaging van het vriespunt van water.
Als je dit goed begrepen hebt kun je misschien ook nagaan dat zeewater pas bij een vele lagere temperatuur bevriest.Dit komt natuurlijk omdat in zeewater heel veel zout aanwezig is.
Wil je hier nog een practicum over doen, dan staat deze bij de proefjes op deze site. Er is namelijk ook nog een aparte bijkomstigheid van het oplossen van zout in water/ijs en het verlagen van het vriespunt.
Het heeft toch wel wat, zo'n landschap in de sneeuw.