Btn mobile menu gray

Hot!

Last van koude handen of voeten? Daarvoor bestaat een heel handige uitvinding die vanzelf op warmt en daarna zorgt dat je handen of voeten lekker warm worden. Ook als je bovenop een berg middenin de sneeuw zit. Maar: hoe werkt dat eigenlijk?

Wat heb je nodig?

  • 2 bekerglazen of glazen
  • Water
  • Thermometer
  • CaCl2, uit een zakje met vochtvreter (bijv. Bison of van de Action)

Wat moet je doen?

Figuur 1: Calcium Chloride, ofwel CaCl2. Bron: Wikipedia.

Vul twee (beker)glazen voor 2/3 met koud water. Meet de temperatuur van het water. Doe in één van de bekerglazen twee eetlepels CaCl2 (uit een zakje met vochtvreter). Meet de temperatuur van het water in beide glazen opnieuw. Kun je het temperatuurverschil ook voelen?

Meer weten?

CaCl2 is een belangrijk nevenproduct van de chemische industrie. Het wordt ook als strooizout gebruikt i.p.v. NaCl (keukenzout).

Meer doen?

Meet de temperatuur als functie van de tijd en zet je resultaten netjes onder elkaar in een tabel. Wanneer wordt de maximale temperatuur bereikt?

Kijk ook eens op de site van JetNet voor een andere proef met een handwarmer.

CaCl2 is irriterend en prikkelend. Zorg dat je het niet in je ogen krijgt, anders goed uitspoelen met water. Handen goed wassen na afloop.

Sport, spel of ontspanning?

Bij de ANWB en bij buitensportwinkels kun je vaak handwarmers (of voetwarmers) kopen. Probeer deze handwarmers eens uit: hiervoor moet je het metaal dat erin zit een paar keer buigen.Werkt de handwarmer op dezelfde manier als de korrels in het water? Zo nee: wat is het verschil?