Je gaat in deze proef de werking onderzoeken van zonnebrand crème (sunblock). Je kunt daarbij zelf laten zien welke middelen werken om je huid tegen de zon te beschermen.
Wat heb je nodig?
- 5 vellen wit papier (A4)
- Fluorescerende stift (een marker: oranje werkt het beste, maar geel of groen kan ook)
- UV lamp
- Zonnebrand crème of sunblock (UVA+B)
- Tandpasta
- Vaseline
- Aftersun
- Donkere ruimte
Wat moet je doen?
- Teken op elk vel een poppetje met de fluorescerende stift.
- Smeer elk poppetje in (dun laagje!) met de verschillende smeermiddelen (sunblock, tandpasta, vaseline, aftersun) schrijf op het papier wat je er op hebt gesmeerd.
- Ga naar een donkere ruimte.
- Schijn met de UV lamp op het poppetje.
- Wat zie je? Schrijf je waarneming op.
- Wat is je conclusie? Zie je verschillen?
- Kun je uitleggen wat zonnebrand doet met het UV licht?
Meer weten?
UV licht is een deel van de straling die door de zon wordt uitgezonden, net als het voor ons zichtbare licht en infra rood straling, dat is de warmte, die je voelt als je in de zon zit. UV straling is onzichtbaar maar je kunt het wel waarnemen met je huid. In de zon wordt je bruin door het UV licht wat de zon ook uitzendt. Als je veel UV straling op je huid krijgt, worden huidcellen beschadigd: je verbrandt dan en op langere termijn kun je zo ook huidkanker krijgen. De stoffen in zonnebrand houden de UV stralen tegen. Dat kan door reflectie of door absorptie. Bij reflectie wordt meestal ook een deel van het zichtbare licht terug gekaatst: dan zie je een witte laag op je huid. Bij absorptie kunnen hele kleine deeltjes in de zonnebrand crème de UV stralen opnemen en weer uitstralen als onschadelijke infrarood stralen: daar wordt je alleen warm van.
Meer doen?
Met dit proefje kun je ook testen of zonnebrandcrème met factor 5 minder straling tegenhoudt dan crème met factor 30. Hoe zou je dat aanpakken?
Als je geheim schrift wilt maken, die alleen leesbaar is onder UV licht, kun je ook de uitkomst van deze proef gebruiken. Welke van de stoffen, kun je dan het beste gebruiken?