Btn mobile menu gray

Fata Morgana

Iedereen kent de verhalen wel van de uitgedroogde woestijnreizigers. Ze denken een oase in de woestijn te zien, maar na uren lopen komen ze maar niet op de plek van de oase aan. Na een tijdje lijkt hij te verdwijnen. Dit is een fata morgana. Maar je hoeft niet naar de woestijn om een fata morgana te kunnen zien. Je ziet ze waarschijnlijk regelmatig op een warme windstille zomerdag.Gebeurt het wel eens dat je in de auto zit op een warme dag en verderop lijkt er een plas water op de weg te liggen? Juist. Dan heb je een fata morgana gezien. Maar hoe werkt dat nou precies?

Fata morgana

Lichtstralen reizen in een rechte lijn. Maar niet altijd. Als licht door verschillende materialen reist, worden die lichtstralen gebroken. De zon warmt het laagje lucht boven het donkere asfalt op. Doordat er weinig wind staat, wordt de warme lucht boven het asfalt weinig vermengd met de koelere lucht erboven. Door deze verschillende luchtlagen werken ze net als verschillende materialen; ze kunnen lichtstralen breken. De lichtstralen worden bij een fata morgana zodanig gebroken, dat het wegdek of de ondergrond als spiegel werkt.

Het ontstaan van een fata morgana

Je ziet dus geen water op het wegdek, maar een weerspiegeling van de blauwe lucht erboven. Een fata morgana wordt daarom ook wel een luchtspiegeling genoemd.