Btn mobile menu gray

Warm en toch rillen van de kou

We maken het allemaal mee: rillen van de kou als je uit het water van een zwembad stapt ook al is het in het water en daarbuiten aangenaam warm. Hetzelfde gebeurt na het douchen of als je na een lichamelijke inspanning zwetend tot rust komt. Blijkbaar is het nat zijn van je huid de oorzaak van deze kou. Hoe zit dat.

 

Het koelende effect wordt veroorzaakt door verdamping van de waterdruppeltjes op je huid. Als een vloeistof verdampt dan is daar energie (warmte) voor nodig. En als die energie niet geleverd wordt door een externe warmtebron (bv gasvlam) dan wordt hij onttrokken aan de directe omgeving en dat is onder andere de vloeistof zelf. Daardoor daalt de temperatuur van de waterdruppeltjes op je huid. Wil je meer uitleg over deze manier van koelen of wil je er proefjes mee doen ga dan naar een van de volgende onderdelen.

Uitleg: Koeling door verdamping Hierin wordt uitgelegd hoe het kan dat een vloeistof kouder wordt als het verdampt en waar het van afhangt hoeveel kouder het kan worden.

Uitleg: Hoe werkt een haarhygrometer en psychrometerEen hygrometer heb je nodig om te kunnen voorspellen hoeveel graden water kan afkoelen door verdamping. Hier vind je uitleg over twee van zulke meters.

Proefjes: Koelen op de camping Koeling door verdamping werd in de oudheid al toegepast. Met een paar eenvoudige hulpmiddelen kun je hier volop experimenteren.

Proefjes: Bouw je eigen psychrometerOm te voorspellen of water veel of weinig kan afkoelen door verdamping heb je een hygrometer nodig. Hier wordt beschreven hoe je zo'n meter zelf kunt bouwen.