Btn mobile menu gray

Hoe vaak regent het?

Het lijkt alsof het best vaak regent, vooral in de herfst. We zijn in Nederland erg goed in klagen over het weer. Maar is dat wel terecht? Regent het echt zo vaak in Nederland en valt de meeste regen in de herfst?

Figuur 1: Hoe vaak zien we dit beeld eigenlijk? (bron: Pexels.)

Het is natuurlijk nooit leuk om een nat pak te krijgen als je naar school (of naar je werk) fietst. Gelukkig zijn de meesten van ons niet van suiker en droogt het ook altijd weer op. Maar toch zijn er vast wat vragen die je bezighouden.

  • Wat zijn de twee natste maanden van het jaar?
  • Hoeveel neerslag valt er gemiddeld in een maand?
  • Wat wordt bedoeld met '40 % kans op regen' ?

Wat zijn de natste maanden van het jaar?

Zijn dat augustus en september? Of maart en april? Of misschien wel juli en oktober, of maart en november? Het is natuurlijk niet per se nodig dat de twee maanden met de meeste neerslag precies op elkaar volgen. Open onderstaand popup en je weet het..... 

Dan zie je ook hoeveel neerslag er in zo'n natte maand gemiddeld valt. 

Wat betekent het als de verwachting 40% kans op neerslag is?

Betekent deze uitspraak dat het 40% van de tijd regent? Betekent het dat er een kans van 40% is dat er ergens in Nederland een beetje regen gaat vallen? De site van de KNMI geeft hier uitleg over. Het percentage geeft de kans aan dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt, op een dag (00-24 uur) neerslag krijgt. Deze neerslag (dat kan behalve regen natuurlijk ook sneeuw of hagel zijn) wordt pas meegeteld als dat tenminste 0,3 mm is.

Een wat meer uitgebreide uitleg hierover vind je op de site van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut).  

Kun je wel fietsen?

Hoewel lang niet iedereen de keus heeft, is het wel een vraag die je bezig kan houden. Kun je eigenlijk wel op de fiets naar school? Je ziet dat dat in de meeste gevallen wel kan. Daarnaast hebben de meesten van jullie ook een regenpak. Het is in dat verband wel grappig om op te merken dat uitslag van een test van regenpakken die de fietsersbond had willen publiceren, in december 2016 uitgesteld moest worden omdat er in die periode te weinig regen was gevallen.

Op de site www.clo.nl kun je het aantal dagen per jaar met neerslag bekijken. Dat varieert grofweg tussen de 120 en 155. Het is dus sowieso rond de 240 dagen per jaar helemaal droog. Bedenk daarbij dat het natuurlijk nooit de hele dag regent. In de figuur hierboven (even open klikken) zien we dat het gemiddelde aantal uren regen in een maand kan varieren tussen de 40 en de 80 uur per maand. Teruggerekend naar een dag is dat dus maximaal rond de 2,5 uur per dag waarop het regent.

Dus: je hebt jaarlijks al 240 dagen waarop helemaal geen regen valt en dan op de dagen waarop het wél regent is dat maximaal 2,5 uur. Alles bij elkaar dus een heel grote kans dat je op dat halve uurtje dat je naar school fietst lekker droog blijft op de heenweg én de terugweg. Helaas is de kans op een nat pak in de herfst wel het grootst.

Misschien kun je het voor jezelf eens een tijdje bijhouden, hoe vaak je nat wordt. Dan ben je daarin niet de enige. In Nederland houdt Gerard Poels al een aantal jaren bij hoe vaak hij nat wordt als hij naar zijn werk fietst. Op deze site kun je zijn bevindingen nalezen. Voor onze Vlaams bezoekers verwijzen we naar de site van Frank de Boosere.

Toekomstige ontwikkelingen

Over het verloop van de tijd is de hoeveelheid neerslag in Nederland langzaam toegenomen. Het is de verwachting dat deze trend zich voortzet. In onderstaande figuur kun je dat duidelijk zien. De toename is niet heel spectaculair maar wel goed herkenbaar. 

 

Figuur 3: De ontwikkeling van de hoeveelheid jaarlijkse neerslag vanaf 1900 tot 2020