Btn mobile menu gray

Kathedraal tegen wateroverlast

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel over het opvangen van regenwater. Op basis van artikelen in de media maakt Stichting Exaktueel opgaven die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.
Image001 %281%29

Door de klimaatverandering is er een toename van extreem weer. Zware regenval kan voor rampzalige overstromingen zorgen. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Ook in Nederland.

a) Welke maatregelen ken je die in Nederland zijn getroffen om het overstromingsgevaar te verminderen? 

In Tokio, de hoofdstad van Japan, hebben ze iets anders bedacht: een geweldig ondergronds reservoir. Daarin kan bij een tyfoon overvloedig water wegstromen. Het water loopt naar beneden via schachten die langs een snelweg liggen. 

Een korte, onvoorspelbare plaatselijke stortbui waaruit meer dan 100 mm regen per uur valt noemen Japanners een ‘guerrilla-regen’.

b) Zoek op hoeveel regen er in Nederland gemiddeld per jaar valt.

c) Bedenk waarom zo’n stortbui ‘guerrilla-regen’ genoemd zou kunnen worden.

In de NRC van 17 oktober 2024 staat er een stukje over. Het ondergrondse reservoir wordt een kathedraal genoemd, vanwege de gigantische omvang. Zie figuur 1.

Figuur 1. Bron: Wikimedia.

De inhoud is volgens de krant 670.000 kubieke meter. Er zijn vijf cilindervormige schachten van 65 meter hoogte en een diameter van 32 meter. De schachten zijn ondergronds verbonden door 6,4 kilometer aan tunnels. En ze monden uit in een watertank van 25 meter hoogte, 177 meter lengte en 78 meter breedte. 

d) Bereken de inhoud van de watertank.

e) Ga na dat de inhoud van één schacht ruim 52.000 m³ is.

f) Bereken hiermee inhoud van watertank plus schachten.  

Het antwoord op vraag f is kleiner dan de door de krant genoemde inhoud.

g) Verklaar het verschil. 

Stel er valt tijdens een tyfoon 100 mm regen. 

h) Bereken hoe groot het maximale landoppervlak is waarvan de regen in deze kathedraal opgevangen kan worden. 

In juni 2024 is de ‘kathedraal’ vier keer volgelopen. Tientallen pompen spuien het water naar een rivier in de buurt. Dan mag de volgende guerrilla-regenbui komen. Ook elders in de buurt van Tokio zijn er zulke ondergrondse waterwerken.

i) Denk je dat zoiets ook voor Nederland een oplossing zou kunnen zijn? Licht je antwoord toe.