Btn mobile menu gray

Kristallen

De natuur is vaak het mooist als je haar met rust laat. Tropische regenwouden, rotsformaties, rivierdelta's, de Grand Canyon, ze ontstaan allemaal vanzelf. Dat duurt even, maar dan heb je ook wat. Ook kristallen ontstaan vanzelf. Veel mensen vinden kristallen mysterieuze dingen. Hoe kan immers iets dat zo mooi en regelmatig gevormd is zomaar vanzelf ontstaan? Het zijn dan ook geliefde gereedschappen van allerlei alternatieve genezers. Wetenschappers geloven niet dat kristallen mysterieuze krachten hebben, maar zijn wel gefascineerd door hoe kristallen ontstaan.

Kristallen in de aardkorst

Je kunt kristallen herkennen aan hun typische vorm. Als je in een berggebied rondloopt zie je dat de meeste stenen een grillige, onregelmatige vorm hebben. Kristallen niet. Hun vorm is juist heel regelmatig. In sommige berggrotten zijn kristallen te vinden. Die hangen er vaak al miljoenen jaren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Cueva de los Cristales (kristallengrot) in Mexico.

Cueva de los Cristales

In de aardkorst zijn allerlei verschillende soorten kristallen te vinden. Ze kunnen allerlei kleuren en vormen hebben. Hier zie je paar voorbeelden:

Pyriet, smaragd, gallium, topaas en kwarts.

Kristallen bij jou in de buurt

Ook dicht bij huis zijn er veel soorten kristallen te vinden. Neem bijvoorbeeld kristal suiker. Op het eerste gezicht zijn deze korreltjes nauwelijks herkenbaar als kristal. Totdat je er eens naar kijkt met een vergrootglas of een microscoop. Dan zie je dat al die korreltjes eigenlijk allemaal losse kristalletjes zijn.

Met dit proefje kun je de kristallen aan elkaar laten groeien tot een groot suikerkristal.

Ook sneeuw bestaat uit kristallen. In dit geval bestaat het kristal dus uit ijs. Er zijn ontzettend veel materialen die als kristal kunnen voorkomen. Kristal kan echter alleen worden gevormd onder zeer speciale omstandigheden. Daarom zien we van de meeste materialen nooit de kristalvorm.