muizenval experiment
linda stelde deze vraag op 04 juni 2014 om 19:36.
voor een project met een muizenvalkar moeten wij uitrekenen hoe ver de kar door zal rollen.
de kar begint met een snelheid van 5,8km/h. de wrijvingsweerstand van de kar is 0,03081N en de kar weegt 215 gram. kan ik met deze gegevens al berekenen op welke afstand de kar tot stilstand komt. en hoe? zo nee welke gegevens mis ik nog en als ik deze wel heb hoe moet ik dan verder rekenen.
Reacties:
Dat zijn nogal nauwkeurige gegevens. Zijn die zelf gemeten?
De wrijvingsweerstand werkt de beweging tegen. Maar als kracht geldt wel dat kracht = massa x versnelling (of hier: vertraging). De kracht is bekend, 0,03081 N en de massa ook: 215 gram. Daardoor kun je de vertraging (= negatieve versnelling) berekenen die het karretje ondervindt.
De snelheid van het karretje is aanvankelijk 5,8 km/h en zal door deze negatieve versnelling afnemen (tot uiteindelijk nul). De snelheid op elk tijdstip t wordt gegeven door v(t) = v(0) + a.t waarbij v(0) de beginsnelheid is en a de versnelling die je eerder hebt uitgerekend. Die waarde zal negatief zijn omdat het een vertraging is.
Hoe lang duurt het dan (welke waarde heeft tijd t?) voordat v(t) = 0 m/s (stilstand)?
Als je de tijd weet hoe lang het karretje rijdt, kun je dan ook uitrekenen hoever dat karretje rijdt in die tijd?
ontzettend bedankt ik kom al een stuk verder dan ik eerst was kan ik daarna als ik de tijd weet gewoon de formule s=vxt toepassen?
Nee, s(t) = vt geldt als de snelheid v constant is. En dat is in dit geval niet zo want de wrijving doet de snelheid telkens verder afnemen tot uiteindelijk nul.
Maar je kunt wel een gemiddelde snelheid nemen: Aan het begin heeft de kar de bekende snelheid van 5,8 km/h en een het eind staat hij stil ( v(t) = 0). Het gemiddelde kun je dan berekenen:
vgemiddeld = (vbegin + veind)/2 = (5,8 + 0)/2 km/h
(of eerst alles netjes naar m/s ipv km/h terugrekenen)
Dan kun je inderdaad zeggen s(t) = vgemiddeld x t
heel erg bedankt daar ben ik zelf ook op gekomen. de gegevens zijn om terug te komen op het 1e bericht zelf gemeten. dank u voor uw hulp!