Btn mobile menu gray

e=mc2

Frans stelde deze vraag op 02 oktober 2018 om 19:46.

Quote

 Beste lezer,

Bij E=mc2 wordt uitgelegt dat je massa om kunt zetten in energie. Daarover gaat ook mijn vraag.

Stel je voor je hebt een sinaasappel en zet dat om in energie dmv de formule. Hier komt uit dat je heel Nederland 1 jaar van energie kunt voorzien.

Dan pak je een meloen en daar komt uit dat je heel Nederland 2 jaar van energie kunt voorzien. 

zou je dan van 1 meloen 2 sinaasappels kunnen maken? (oftewel zijn alle "bouwstoffen" helemaal opnieuw in te delen?

Reacties:

Jan
03 oktober 2018 om 08:33
Quote
Dag Frans,

Je vraag heeft eigenlijk niks met E=mc² te maken. 

De vruchten bestaan uit moleculen, bijvoorbeeld o.a. fructose:


en die moleculen bestaan weer uit atomen, de kleinste deeltjes met herkenbare eigenschappen, zoals hierboven koolstofatomen (die grijze), zuurstofatomen (die rode) en waterstofatomen (die witte). 

Net als een legobouwsel zou je in theorie al die moleculen af kunnen breken tot losse "steentjes" en dan met die steentjes weer héél andere bouwsels gaan maken. In de chemische industrie doen ze niet anders, stoffen veranderen tot nieuwe stoffen, bijvoorbeeld van aardolie aspirine maken. 

Maar om dan van een meloen twee sinaasappels te gaan maken, da's een beetje te ingewikkeld. De smaakstof van een meloen nabouwen, of die van een sinaasappel, lukt nog redelijk, maar hele vruchten, inclusief die ingewikkelde vruchtvleesspiertjes zoals in een sinaasappel

da's nog heel wat anders.

Voor E=mc² doet het er niet toe waaruit die massa is opgebouwd: massa is massa. Dan nog is het voor de mens niet doenlijk om ál de massa van een sinaasappel om te zetten in energie. Ook uit een kernbom verdwijnt maar een héél klein deel van de massa, de hele grote rest blijft gewoon atomen, al zijn dat dan wel vaak andere atomen, door kernsplijting of kernfusie.

groet, Jan
Frans
04 oktober 2018 om 18:00
Quote
bedankt voor je reactie Jan
maar als E=mc² is dan is E/c²=m toch? 
Ik snap dat dit ons als mens (hoogstwaarschijnlijk) niet zal lukken maar uit energie moet je dus ook massa kunnen halen.

Neem de oerknal, (en nee, ik weet dat hiet geen grote "knal"is geweest) Dat zou toch ook een bal energie geweest kunnen zijn waaruit miljarden stofdeeltjes zijn ontstaan die de planeten hebben gevormd.
Jan
04 oktober 2018 om 19:07
Quote
dag Frans,

Frans plaatste:

..//.. uit energie moet je dus ook massa kunnen halen. ..//..


klopt, en ook dat doen we dagelijks: iedere keer als je een batterij oplaadt krijgt die er wat massa bij: niet omdat er meer deeltjes bijkomen, maar de chemische bindingen veranderen, waardoor de chemische potentiële energie toeneemt, en dat is extra massa in die batterij. 

Raap een baksteen op en leg die bovenop een stapel, de hoogte-energie van die baksteen is toegenomen en daarmee diens massa. 

maar voor de creatie  van massa, in de vorm van deeltjes, uit energie is er toch wat heftigers nodig.

Ik hoop dat je Engels een beetje in orde is:
http://curious.astro.cornell.edu/about-us/101-the-universe/cosmology-and-the-big-bang/general-questions/570-where-did-the-matter-in-the-universe-come-from-intermediate
 
En andersom geldt dat net zo zeer. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: