Btn mobile menu gray

Oerknal

Frans stelde deze vraag op 15 december 2018 om 16:18.

Quote
voor de oerknal was het universum ongeveer zo groot als een bowlingbal volgens vele studies. Bij een zwart gat weten we dat de massa in dat deel van het universum zo groot is dat er geen licht uit kan ontsnappen. Nu even E=mc² erbij pakken.

E= energie in joule. Er gaat geen energie verloren uit het universum.
m= massa in kg. Alle massa zit in die "bowlingbal" en is dus enorm (zwaarder dan het zwartste gat denkbaar) en veranderd niet, of het universum nou groot is of niet het blijft 10 ton wegen (even een makkelijk getal)
c² = de lichtsnelheid ong 300 miljoen m/s 

dan heb ik 2 vragen.

1. als er zoveel massa is, hoe kan het licht dan uitdijen terwijl dat niet lukt uit een zwart gat (dat dus relatief lichter is)

2. aangenomen dat de massa niet veranderd (een samengeperste berg weegt nog steeds een berg), de lichtsnelheid met 300.000.000 m/s toeneemt dan krijg je dus steeds minder energie op steeds meer plekken. (alsof je een emmer water leeg gooit die qua volume afneemt maar groter wordt qua oppervlakte). De vraag is of dit correct is.

Reacties:

Jan van de Velde
16 december 2018 om 13:25
Quote
Dag Frans,

Deze site is bedoeld voor onderbouw middelbare school, niet voor quantummechanica. Dus als je hierop wil verder gaan raad ik je Wetenschapsforum.nl aan. 

Frans plaatste:

1. als er zoveel massa is, hoe kan het licht dan uitdijen terwijl dat niet lukt uit een zwart gat (dat dus relatief lichter is)

waarom neem je aan dat er uit die theoretische bowlingbal van voor de oerknal licht ontsnapte? Denk daar eens over voordat je die vraag op wetenschapsforum stelt?

Groet, Jan
Frans
21 december 2018 om 19:35
Quote
haha danku,

Ik heb de vraag inmiddels op een ander platform gesteld

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: