Btn mobile menu gray

maan, maand?

peter stelde deze vraag op 24 maart 2024 om 12:14.

Quote

Op de pagina https://www.sciencespace.nl/aarde/artikelen/4830/maan-maand staat een foutje:
In de 4e regel onder de eerste afbeelding staat: 
"De Egyptische kalender wordt bekeken als oudste. Deze werd voor het eerst gebruikt in 2782 voor Christus(voor ons jaar 0)."
Maar 2782 voor chr is dacht ik niet gelijk aan het jaar 0. Het is 2782 voor chr oftewel: het jaar -2782.
Het jaar 0 kan het begin van onze jaartelling, oftewel het jaar ván chr - behalve als we zijn begonnen met tellen met als eerste jaar 1, daar ben ik niet zeker over.
Mijn vraag is nu: Is het jaar 0 gelijk aan 2782 vóór chr, is het het eerste jaar vóór onze jaartelling, of is het het eerste jaar ván onze jaartelling?

Reacties:

Jan van de Velde
24 maart 2024 om 14:45
Quote

Dag Peter,

Je zou best gelijk kunnen hebben, en misschien ook niet. 

peter plaatste:

Mijn vraag is nu: Is het jaar 0 gelijk aan 2782 vóór chr, is het het eerste jaar vóór onze jaartelling, of is het het eerste jaar ván onze jaartelling?

Mijn antwoord, er is geen jaar 0 :) 

https://en.wikipedia.org/wiki/AD_1

The denomination "AD 1" for this year has been in consistent use since the mid-medieval period when the Anno Domini (AD) calendar era became the prevalent method in Europe for naming years. It was the beginning of the Christian era/common era. The preceding year is 1 BC; there is no year 0 in this numbering scheme.


En dan is de vraag fout of niet, nog op te lossen. 

Ik vind het fout dat de schrijver van dat artikel, Sjoerd Jacob, een jaar 0 noemt. Onder andere volgens bovenstaande bron bestaat dat niet. Maar mij is niet helemaal duidelijk wat je nou eigenlijk fout vindt, en waarom. Heb je bijvoorbeeld de gebruikte bronnen (onderaan het artikel) al eens doorgenomen? 

Ik zal dhr Jacob attent maken op je vraag, maar intussen kun je je opmerking het beste verhelderen door een alternatieve tekst voor te stellen,  liefst voorzien van (een) bron(nen) om je voorstel te ondersteunen.

Groet, Jan 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: