Btn mobile menu gray

Nano

Nanotechnologie is op het moment heel erg populair. Het woord nano zul je dus vaak horen en is misschien wel het eerste waar je aan dacht toen je “het allerkleinste” zag. Maar wat is nano precies?
Nano zet je voor een eenheid, zoals millimeter, kilometer nanometer! Nano staat voor 10-9 dus 1/1 000 000 000. Nano is dus héél erg klein! In de Nanotechnologie wordt er veel gebruik gemaakt van een nanometer.
Maar waarom is Nanotechnologie zo populair? Nanotechnologie wordt onder andere gebruikt voor nieuwe medische ontwikkelingen en in het vormen van nieuwe materialen. Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat ze met Nanotechnologie veranderingen en vernieuwingen kunnen aanbrengen op moleculair en zelfs atomair niveau.
Hoe klein is een nanometer? Wat gebeurt daar dan precies? Wat zijn de medische ontwikkelingen? Moleculair of atomair niveau, waar is dat precies? Nano, zo klein, zulke grote ontwikkelingen en zo veel vragen.

Nanotechnologie

Waar de onderzoeksgroepen aan werken in de Nanotechnologie zijn onder andere nanorobots en nanomachines. Deze zijn zo klein dat je er op een mensenhaar zo’n tienduizend kwijt kunt. Ze kijken hier voor naar grote robots en machines maar ook naar hoe alles werkt in het menselijk lichaam! Want in ons lichaam zitten eigenlijk allemaal nanomachines die regelen hoe alles gaat. Ze zijn opgebouwd uit hele ingewikkelde moleculen. Deze proberen de wetenschappers na te bouwen maar omdat het in ons lichaam zo ingewikkeld in elkaar zit proberen ze dit met andere moleculen. Zodat het minder ingewikkeld word maar het zelfde doet.Zo bouwen ze nanomotoren, nanoscharnieren en nog veel meer!

Nanometer

Een nanometer is gelijk aan 10-9 meter, dus een miljardste meter. Dit is natuurlijk heel erg moeilijk voor te stellen. Een vergelijking die dit misschien iets begrijpelijker maakt is de volgende: stel je reist van Amsterdam naar Moskou, dat is ongeveer 2000 kilometer in afstand. Als we zeggen dat deze 2000 kilometer een meter is, dan is 2 millimeter een nano meter. Vanaf 1960 word voor 10-9 het woord nano gebruikt. Dit is afgeleid van het Griekse woord vavoc wat dwerg betekend. Dat is wel toepasselijk!

Moleculair, atomair niveau

De Nanotechnologie gebeurt op het niveau van een klein molecuul of een atoom. In een nanometer passen 5 atomen dus in een kubieke nanometer passen ongeveer 100 atomen. Een molecuul is opgebouwd uit atomen, de atomen hebben binnen het molecuul een vaste plaats. Ze zorgen voor de eigenschappen van een stof zoals dat water kookt bij 100 graden en dat het bevriest bij 0 graden zodat jij kan schaatsen in de winter. Cola is opgebouwd uit andere atomen dan water en zal dus ook andere eigenschappen hebben. In de Nanotechnologie proberen ze dus moleculen te bouwen van de juiste atomen zodat ze de eigenschappen hebben die ze zoeken. Zoals een deels draaiend molecuul dat gebruikt kan worden als motor.

Medische Nanotechnologie

In de Nanotechnologie word momenteel heel veel onderzoek gedaan naar hoe de Nanotechnologie gebruikt kan worden op medisch gebied. Een cel in het menselijk lichaam kan ook gezien worden als een kleine zeer ingewikkelde machine opgebouwd uit moleculen. Omdat ze dit weten zijn de onderzoekers op dit gebied nu opzoek naar nanovoertuigen. Deze voertuigen moeten ervoor gaan zorgen dat je een medicijn niet meer zomaar het lichaam in brengt maar dat het gericht naar de plaats van bestemming gebracht wordt. Dit zou onder andere heel goed gebruikt kunnen worden voor het behandelen van kanker. Zoals je misschien weet verzwakken mensen heel erg als ze een chemokuur krijgen om hun kanker te behandelen. Met de nanovoertuigen zullen ze de chemokuur alleen kunnen toedienen op de plaats waar de kanker zich bevindt. Zo heeft de rest van het lichaam er veel minder last van. Voor veel verschillende dingen in de medische sector willen ze nanobots ontwikkelen die alles beter moeten maken. Er zijn ook veel mensen bang dat we uiteindelijk ons hele lichaam vol hebben zitten met kleine robotjes. Maar voorlopig hoeven we daar nog niet bang voor te zijn!

Nanovoertuigen