Voor de meeste mensen is ‘horen’ de normaalste zaak van de wereld. Maar wat is geluid precies? En hoe vangen onze oren geluid op?
Geluid
Voor de meeste mensen is ‘horen’ de normaalste zaak van de wereld. Maar wat is geluid precies? En hoe vangen onze oren geluid op? Geluid is eigenlijk niks anders dan bewegende lucht. Als het waait, dan beweegt de lucht één richting op. Maar bij geluid beweegt de lucht heen en weer. Zoals een snaar van een gitaar op en neer trilt, zo trilt ook de lucht heen en weer. Misschien heb je wel eens de luidsprekers (boxen) van een stereo-installatie van binnen gezien. Dan zie je dat ook de luispreker geluid produceert door op en neer te bewegen.
Geluid kun je niet zien. Maar je kan geluid wel zichtbaar maken. Als je een beetje water in een wijnglas doet en je strijkt met een natte vinger over de rand, dan hoor je een zuivere toon en zie je op het water kleine golfjes ontstaan. Op plaatjes wordt geluid dan ook meestal afgebeeld als een golf. Hoe harder het geluid, hoe hoger de golf is. In plaats van geluid, kun je dus ook spreken van geluidsgolven.
Horen
Dieren hebben verschillende organen om geluidsgolven op te vangen. Sommige van die organen zijn heel simpel. Bepaalde insecten hebben bijvoorbeeld alleen maar een aantal minuscule haartjes op hun lichaam. Als geluidsgolven in aanraking komen met die haartjes, dan gaan ze trillen en ‘hoort’ het insect het geluid.
Onze oren zitten wat ingewikkelder in elkaar. Geluid dat ons oor binnenkomt, botst eerst op het trommelvlies (nummer 4 in de afbeelding). Het trommelvlies is verbonden met drie hele kleine botjes (6, 7 en 8). Als het trommelvlies gaat trillen, dan gaan ook die botjes trillen. Het laatste botje geeft de geluidsgolven door aan het slakkenhuis (10). Aan de binnenkant van het slakkenhuis liggen een heleboel cellen met trilhaartjes. Als die haartjes in beweging worden gebracht, geeft de cel een signaal door naar je hersenen. Dan ‘hoor’ je dus het geluid. Eigenlijk net als bij insecten.
Het oor van een mens van binnen. Bron: Wikipedia.