Btn mobile menu gray

De reis van de olympische vlam

Op 9 februari 2018 werd de Olympische vlam ontstoken tijdens de openingsceremonie van de 23e Olympische winterspelen in PyeongChang, Zuid Korea. Hiervoor werd een fakkel gebruikt waarmee de Olympische vlam verplaatst is van de Griekse stad Olympia, via Athene en Seoul naar PyeongChang. Het ontsteken van de vlam is een van de hoogtepunten van de openingsceremonie.

 

 

Filmpje 1: Het ontsteken van de Olympische vlam in Olympia, ceremonie waarmee de reis van de vlam begon op 24 oktober 2017.

Hoe blijft de vlam branden?

Met een estafettetocht werd de vlam van Olympia naar de plaats van de spelen gebracht. Hierbij werden grote stukken over land afgelegd maar ook per vliegtuig. De atleten gebruikten hiervoor speciale fakkels, de fakkel van de nieuwe atleet werd aangestoken met de vlam van de vorige atleet. Wanneer de vlam per vliegtuig werd vervoerd, dan werden vier aparte lantaarns aangestoken die goed bewaakt werden.

Figuur 1: Het overdragen van de vlam, van de ene fakkel naar de andere.

Geschiedenis

Het Olympische vuur werd voor het eerst gebruikt tijdens de Olympische zomerspelen in 1928 in Amsterdam. De estafettetocht met de vlam vond voor het eerst plaats in Berlijn, in 1936. Hiermee is inmiddels een aardige collectie van fakkels opgebouwd, zoals te zien op onderstaande afbeelding.

Figuur 2: De collectie Olympische fakkels in het museum van de Olympische Spelen (foto wikipedia, Vàngelis Villar).