Btn mobile menu gray

De reis van de olympische vlam

Op 9 februari 2018 zal de Olympische vlam ontstoken worden tijdens de openingsceremonie van de 23e Olympische winterspelen in PyeongChang, Zuid Korea. Hiervoor wordt een fakkel gebruikt waarmee de Olympische vlam verplaatst is van de Griekse stad Olympia, via Athene en Seoul naar PyeongChang. Het ontsteken van de vlam is een van de hoogtepunten van de openingsceremonie.

 

 

Filmpje 1: Het ontsteken van de Olympische vlam in Olympia, ceremonie waarmee de reis van de vlam begon op 24 oktober 2017.

Hoe blijft de vlam branden?

Met een estafettetocht wordt de vlam van Olympia naar de plaats van de spelen gebracht. Hierbij worden grote stukken over land afgelegd maar ook per vliegtuig. De atleten gebruiken hiervoor speciale fakkels, de fakkel van de nieuwe atleet wordt aangestoken met de vlam van de vorige atleet. Wanneer de vlam per vliegtuig wordt vervoerd, dan worden vier aparte lantaarns aangestoken die goed bewaakt worden.

Figuur 1: Het overdragen van de vlam, van de ene fakkel naar de andere.

Geschiedenis

Het Olympische vuur werd voor het eerst gebruikt tijdens de Olympische zomerspelen in 1928 in Amsterdam. De estafettetocht met de vlam vond voor het eerst plaats in Berlijn, in 1936. Hiermee is inmiddels een aardige collectie van fakkels opgebouwd, zoals te zien op onderstaande afbeelding.

Figuur 2: De collectie Olympische fakkels in het museum van de Olympische Spelen (foto wikipedia, Vàngelis Villar).